TÜRKONFED Başkanlar Kurulu Bildirisi
GERİ

TÜRKONFED BAŞKANLAR KONSEYİ BİLDİRİSİ

5 Haziran 2009, Ankara


Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu, Ankara’da gerçekleştirdiği olağan Başkanlar Konseyi Toplantısı’nda Türkiye’nin genel ekonomik durumunu ve yeni açıklanan Teşvik Paketi’ni değerlendirdi. TÜRKONFED Yönetim Kurulu, yapılan değerlendirmelerle ilgili olarak şu hususların kamuoyuna duyurulmasına karar verdi:

Alınmış olan kriz önlemlerine ilaveten açıklanan Yatırım Teşvik Paketi uzunca bir süreden beri özlemini duyduğumuz, bölgesel ve sektörel perspektifleri içinde barındırmaktadır. Krizin en olumsuz etkilerini hissettiğimiz istihdam konusunda açıklanmış olan önlemler sevindiricidir.

Ancak, açıklanan teşvikler, kriz nedeniyle iş dünyasının karşı karşıya bulunduğu yakıcı sorunlara da çözüm içeren bütüncül bir çerçeve sunmamaktadır. Yeni yatırımların desteklenmesinin yanı sıra, mevcut yatırımların krizde ayakta kalmasını sağlayacak önlemlere de ihtiyaç vardır. Bunun için yıllardan beri ertelenmiş olan makro ve mikro ekonomik reformlar bir an önce hayata geçirilmelidir.

Başta KOBİ’ler olmak üzere şirketlerin finansmana erişim sorunlarını hafifletecek önlemler alınmalıdır. Bu çerçevede Kredi Garanti Fonu’na aktarılacağı açıklanan kaynak önemli olmakla birlikte, getirilen düzenleme ihtiyaçları karşılamaktan uzaktır. Finansmana erişim sorunlarının çözülebilmesi için Bankalar Kanunu’nda gerekli değişikliklerin yapılması, aracılık ve finansal kiralama maliyetlerinin düşürülmesi gibi ilave düzenlemelere ihtiyaç vardır. Benzer biçimde yeni istihdam yaratmak kadar mevcut istihdamın da korunması önemlidir. Bu durum paketin temel eksiklerinden biridir.

Düzenlemelerin uygulama biçimi de kendisi kadar önemlidir. Beklentimiz, siyasi iradenin bu düzenlemeleri iş dünyası ile diyalog içerisinde hayata geçirmesidir.

10 bin iş insanını temsil eden TÜRKONFED bu konuların takipçisi olacaktır.

07.03.2024
Copyright © www.tsiad.org.tr.tr ® 2024.
MAKSIFEDtürkonfed