Sürmene’de tersane paneli yapıldı
GERİ
Sürmene Etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl’ün yönettiği “Tersanecilik ve yan sanayi” panelinde; Sürmene Belediye Başkanı Fikri Usta ve Kaymakam Mustafa Özarslan hoş geldiniz konuşmalarında, katkısı olanlara teşekkür ettiler.
 


Konuşmacılar dünyada ve ülkemizde tersaneciliğin geçmişini, dünyada ve ülkemizde genel olarak içinde bulunduğu durumu ve Çamburnu tersanesinde sadece gemi inşaya odaklanmanın çok doğru olmadığını, tersanecilikte para kazanılacak tamir, bakım, onarım vb. gibi alanların da olduğunu söylediler.
 



Prof . Dr. Cevdet Erdöl panelde yaptığı kısa bilgilendirmede, bu parayla bitirilemez denilen, tersanemiz bitirilme aşamasına geldiğini anımsatarak, Ülkemizin en uzun mendireği ile en derin tersanesini çok kısa bir zamanda yatırıma hazır hale getiriyoruz. Emeği geçen katkısı olan herkese teşekkür ederim, dedi.
 
İlk sözü alan, İTÜ öğretim üyesi Prof Yücel Odabaşı, İngiltere’de yaptığı bir araştırmadaki bulgulara dayanarak, tersanecilikte bir kişinin dışarıda yedi kişiye iş verdiğini anımsatarak şu önerilerde bulundu. Çamburnu tersanesinde bir alanda uzmanlaşmanızı öneririm. Örneğin, küçük ve orta ölçekli kimyasal tankerlerde uzmanlaşın. Dünyanın her tarafında daha çok tanınmanıza ve sipariş almanıza yarayabilir. Tersanenizin bilimle olan hukukunu mutlaka geliştirin. Yan sanayimiz geliştikçe daha fazla katma değer üreteceğiz. Bürokrasinin bu sektöre giren yatırımcıları canından bezdirdiğine dikkat çeken Odabaşı konuşmasında; tersaneciliğin alan sağlanması dışında, kredi, istihdam, inovasyon ve AR-GE çalışmaları ve devlet desteği ile yürüyebileceğine vurgu yaptı.
 
Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaç ise Türk tersanecilik tarihini anlatarak Çamburnu için başarı diledi.
 
Gemi İnşacılar Birliği (GİSBİR) temsilcisi Ercüment Kafalı, kriz nedeni ile sektörün önemli ölçüde küçüldüğünü belirttiği konuşmasında, 8bin km denizle kıyısı olan Ülkemizin 6bin km’sinde gemi bakım ve onarıma ait hizmetin olmadığını söyledi. Bunun Çamburnu Tersanesi için bir fırsat olarak ele alınmasının yararlı olacağını belirterek, bu bir coğrafi avantajımızdır, kaptırmamız lazım. Pek çok tek cidarlı gemi çift cidarlıya dönüştürülmesi gerekiyor. Bugünlerde bu da önemli bir fırsat yaratmaktadır. Bunun için tamir, gemi söküm ve bakım gibi işini ben de önemsiyorum, dedi.
 
Sürmene Çamburnu tersanesinde en büyük parseline yatırım hazırlığı yapan Yaşar Kaptan Çebi’nin sahibi olduğu Nur Gemicilik temsilcisi ise, tersaneciliğin tıp bilimi gibi olduğunu, her gün yeni şeyler öğrendiklerini, yatırım hazırlıklarımızı bitirip en kısa sürede yatırımlarımızı geçekleştireceğiz, dedi. Yılda 350 motora olan ihtiyacımızı Japonya ve Güney Kore’den karşılıyoruz. Görüşmelerimiz olumlu sonuçlanması halinde Güney Koreli partnerlerimizle motor üretimini de Çamburnu Tersanemizde gerçekleştirmek istiyoruz, dedi.
 
 
Trabzon SİAD adına panele tek başarı telgrafını TSİAD’ın gönderdiği toplantıyı TSİAD adına YİK Üyesi ve Genel Sekreter Recep Ergenç izledi. KTÜ’nün ve Trabzon’daki Meslek Odaları ve STK’ların ilgi göstermediği panel Memiş Ağa Konağında verilen kokteyl ile sona erdi.
 
07.03.2024
Copyright © www.tsiad.org.tr.tr ® 2024.
MAKSIFEDtürkonfed